De gezondheid van je huid, haar en nagels

2016-08-21 16.06.06Hoe kunnen we deze aspecten van ons lichaam op een natuurlijke manier verbeteren? Ja er zijn natuurlijk heel veel middelen voor uitwendig gebruik, maar in deze blog wil ik graag meer aandacht geven aan onze voeding. Dit is namelijk waarmee we onze motor draaiende kunnen houden ook hoe we op een verantwoorde manier ons lichaam versterken. Ik maak hierbij gebruik van het boek “de supplementen wijzer” van Jurglen Zwaan.

In dit boek beschrijft Jurglen alle vitaminen en mineralen die we nodig hebben en waar ze goed voor zijn. Achterin het boek word een duidelijk overzicht beschreven wanneer je kampt met bepaalde problemen, angsten en lichamelijke ongemakken hoe we dit middels voeding kunnen aanpakken.
Daarom wil ik jullie een aantal voedingsmiddelen die cruciaal zijn voor je huid, haar en nagels beschrijven. Ik hoop dat dit jullie motiveert om bewuster om te gaan met wat je eet en drinkt. Dit betekend niet dat we met z’n allen naar de drogist moeten rennen voor een potje vitaminepillen, maar écht bewust gaan eten! 😉

De beschrijvingen van de vitamine en mineralen zijn een verkorte verzie van de oorspronkelijke tekst. Het boek heeft mij geïnspireerd en sla ook regelmatig mijn gids erbij wanneer ik iets zoek waardoor ik mij beter voel of iemand advies hierover kan geven. Ben jij na het lezen van deze blog ook nieuwsgierig geworden naar een gezonder leven? Neem eens een kijkje op www.ahealthylife.nl voor meer informatie. Tevens kunt u hier verschillende informatieve boeken vinden waaronder “De supplementenwijzer”.

990d3c3fc018147d

Aloë Vera

De bladeren van de aloë vera plant bevatten een soort gel, die prima gegeten kan worden. De gel kan aan dranken of salades worden toegevoegd. Er is veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van dit krachtige superfood.
Er worden vele gezondheidsclaims gemaakt en vaak blijken die zeker terecht. De wetenschappers zijn er nog niet precies achter welke stoffen nu zorgen voor de heilzame effect maar aangenomen wordt dat de samenwerkingen van al deze stoffen zorgt voor een versterking van de werking.
Aloe ver staat vooral bekend als heilzaam voor de huid, onder andere doordat het ontstekingen kan helpen kalmeren. Een polysacharide in Aloe Vera, acemannan genaamd, helpt bovendien het immuunsysteem te versterken. Omdat Aloë Vera veel slijmstoffen bevat werkt het positief op de darmen en kan het zelfs helend werken. Aloë Vera wordt in vele producten verwerkt, zoals gels, cremes, tandpasta’s, mondwater en diverse dranken. Omdat Aloë Vera vele vitamenen, mineralen, fytonutriënten en ook bitterstoffen bevat, kan deze plant de gezondheid sterk ondersteunen. Aloë Vera werkt krachtig tegen darmproblemen zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS), colitus ulcerosa en obstipatie.

Verbetert: Immuunsysteem, weerstand, stoelgang
Vermindert: Constipatie, roos, herpes, psoriasis, kanker, zweren, brandwonden, spijsvertering

Borage olie huid artritis ontsteking

Borage Olie

Borage olie huid artritis ontsteking[/caption]Borage olie huid artritis ontsteking[/caption] Dit is een olie die is gemaakt van de zaden van de Bernagieplant. De bernagie wordt ook vaak komkommerkruid genoemd en heeft blauwe bloemen. De olie die van de zaden geperst wordt bevat erg veel gamma-linoleenzuur (GLA). GLA is een goed omega 6-vetzuur omdat het helpt ontstekingen in het lichaam te verminderen. GLA is in onze moderne voeding erg zeldzaam. Ons lichaam is normaliter in staat om GLA uit Linoleenzuur te maken, maar door genetische factoren of tekorten in de voeding kan dit proces verstoordraken. Suppletie van GLA valt dan aan te raden.
Wanneer er een tekort is aan GLA in het lichaam kunnen klachten aan d darmen, huid en de gewrichten optreden.Ook allergieën kunnen het gevolg zijn van een tekort aan GLA. Van alle plantaardige oliën bevat Borage olie met 23 % het hoogste gehalte aan GLA.

Verbetert: huid, gewrichten, botten, bloedvaten
Vermindert: menstruatieklachten, ontstekingen, reuma, schilfers, droge huid, exceem

rihanna red carpet dress

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een glycosaminoglycaan. Een glyscosaminoglycaan is een stof die zich hecht aan de stoffen collageen en elastine in onder meer de huid en het kraakbeen. Hyaluronzuur heeft hiermee een versterkend effect op de huid en kan zelfs veroudering tegengaan. Hyaluronzuur is een vorm van suiker en kan tot 30 keer zijn eigen gewich aan water opnemen, wat in de huid voor een goede hydratatie kan zorgen. Ook blijkt hyaluronzuur goed inzetbaar te zijn bij gewrichtsklachten zoals artrose.
Hyaluronzuur is het hoofdbestanddeel van synovia. Synovia is een gewrichtssmeer die de gewrichten soepel moet houden. Hyaluronzuur wordt steeds vaker aan crèmes toegevoegd om de huid ook uitwendig te kunnen voeden en hydrateren.

Verbetert: Huid, gewrichten, bindweefsel
Vermindert: Gewrichtspijn, ontstekingen, uitdroging van de huid, wonden, artrose

Cysteïne

Dit is een aminozuur dat alleen voor kinderen en ouderen essentieel is. Samen met methionine is dit het enige aminozuur waarin het bijzonder belangrijke zwavel voorkomt. Zwavel speelt een zeer voorname rol bij de ontgifting van het lichaam. Cysteïne ondersteunt de werking van de lever. Ook is cysteïne onderdeel van glutathion, dat het sterkste antioxidant is dat door het lichaam gemaakt kan worden.
Cysteïne wordt door het lichaam ook als bouwstof gebruikt bij de vormen van huid, haar en nagels, omdat het onderdeel is van de bouwstof keratine.

Verbetert: huid, haar, nagels, botten, bloedsuikerspiegel, bloedvaten, lever
Vermindert: Diabetes, ontstekingen, griep, angina

Woestijn

Kiezelzuur

Kiezelzuur wordt ook wel silicum genoemd en is een belangrijk mineraal dat na zuurstof de meest voorkomende stof is op aarde. Zand, steen en rotsen zijn zeer rijk aan silicum. Toch hebben veel mensen een silicumtekort. Een tekort kan zich uiten in breekbare botten, broze nagels, rimpels en dof haar. In het lichaam wordt veel silicum aangetroffen in alle bindweefsels, wat een steunend effect heeft op gewrichten, organen en bloedvaten.
Bindweefsels bevatten veel collagene vezels. Collageen bevat weer veel kiezelzuur, waardoor kiezelzuur belangrijk is bij de vorming van bindweefsels. Dieren, zoals paarden en honden, maar ook kinderen kunnen soms omstanders doen verbazen als ze overgaan tot het eten van zand. Het is heel goed mogelijk dat dit voortkomt uit een mineralengebrek en dan een silicumgebrek in het bijzonder. Volgens recente wetenschappelijk inzicht blijkt silicum de opname van aluminium tegen te gaan.
Silicum is een spoorelement, wat betekent dat we er minder dan 1 mg per dag van nodig hebben. Door de officiële instanties wordt silicum niet beschouwd als essentieel mineraal, waardoor er op dit moment nog geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor is opgesteld.

Verbetert: bindweefsel, botten, huid, nagels, haar, cholesterol
Vermindert: Alzheimer, osteoporose, acne, psoriasis, arteriosclerose

MSM

Msm is de afkorting van methylsulfonymethaan, waarin “sulf” staat voor het element zwavel. Msm bevat zwavel en dat is dan een werkzame bestanddeel van deze stof. MSM wordt ook weleens organische zwavel genoemd, omdat het een goed opneembare zwaveldonor is voor het lichaam.
Vele mensen is het westen hebben een tekort aan zwavel, door het gebruik van kunstmatige irrigatie, in plaats van regenwater. In regenwater zit zwavel, dat helaas niet meer in de gewassen terecht kan komen. Zwavel is een onderdeel van collageen. Collageen functioneert in kraakbeen, pezen, bloedvaten, nagels, haren en de huid als een lijm en zorgt hiermee voor stevigheid en elasticiteit.
Voldoende zwavel in onze voeding is erg belangrijk, maar toch is er voor dit mineraal nog geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid opgesteld.

Verbertert: gewrichten, huid, haar, nagels, aderen, ontgiften, herstel, hersenen
Vermindert: ontstekingen, pijn, osteoporose, artritis, brainfog

human hair wigs

Vitamine A

Dit is een van de in vet oplosbare vitaminen. Omdat veel mensen (onterecht) bang zjn voor gezonde vetten, hebben velen hier een tekort aan. De wetenschappelijke naam van vitamine A is retinol.
Retina is latijn voor netvlies, wat inhoudt dat deze vitamine betrokken is bij het zicht. Wanneer je deze vitamine onvoldoende binnenkrijgt, kun je last krijgen van nachtblindheid.
Van worteltjes wordt altijd gezegd dat ze goed zijn voor je ogen, dat klopt! De oranje kleurstof in groente en fruit, ook bekend onder de naam bètacaroteen, is een natuurlijke vorm van vitamine A en wordt ook wel provitamine A genoemd.
Provitamine A is lang niet zo effectief als in vet oplosbare retinol, omdat daarvan slechts een klein gedeelte door het lichaam kan worden omgezet. Zuivere vitamine A komt alleen voor in het vet van dierlijke producten zoals vlees, vis of eieren. Met name lever is zeer rijk aan vitamine A. Deze vitamine versterkt de weerstand en de kwaliteit van de huid.

Verbeterd: gezichtsvermogen, huid, immuunsysteem, afweer, vruchtbaarheid, zwangerschap
Vermindert: dof haar, nachtblindheid, acne

Vitamine B-complex

Als we alle B-vitaminen bij elkaar optellen, dan komen we uit op 8 afzonderlijke vitaminen. Enkele jaren geleden was dit aantal nog 22, maar door voortschrijdend inzicht zijn vele B-vitaminen toch onder andere groepen ingedeeld. Dit is ook de reden waarom er enkele gate zitten in de nummering van deze groep. Alle B-vitaminen werken onderling samen. De werking van al deze vitaminen samen is sterker dan de som der delen. Wanner je voor langere tijd kiest om één B-vitamine los te supplemeren, kan dit en tekort veroorzaken aan andere B-vitaminen. Het is daarom verstandig ze als complex te nemen.
De B-vitaminen hebben gemeen dat ze zorgen voor een goed functioneren van het zenuwstelsel en dat er energie vrijgemaakt kan worden. Alle B-vitaminen zijn wateroplosbaar. Een teveel plas je uit, wat je kunt merken aan opvallend gele urine.

Verbetert: energie, zenuwen, immuunsysteem, spijsvertering, concentratie, geheugen, cholesterol, schildklier.
Vermindert: acne, depressie, stress, angst, vermoeidheid, carpaal tunnelsyndroom, tinnitus, rusteloze benen.

sinaasappel-large

Vitamine C

Met recht een van de meest bekende en populairste vitaminen. Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd, omdat het scorbutus (scheurbuik) voor komt. Deze vitamine is in water oplosbaar, waardoor je een teveel eraan gewoon uit plast.
Vitamine C heeft uiteenlopende functies in het lichaam, zo versterkt het de weerstand en de bloedvaten, maar is het ook betrokken bij de vorming van botten, tanden en de huid. Vitamine C is daarnaast ook een krachtige antioxidant, waardoor het veroudering en degeneratie tegengaat. Vitamine C helpt ook bij de ijzeropname in de darmen. Wetenschappers weten nog niet waarom, maar duidelijk is wel dat deze vitamine preventief tegen kanker werkt.
Bijna alle planten en dieren maken Vitamine C is grote hoeveelheden aan, maar de mens doet dit niet. Om deze reden zijn wij afhankelijk van de hoeveelheid vitamine C is onze voeding. Omdat we steeds meer blootgesteld worden aan fysieke en mentale stress, hebben we een verhoogde behoeft aan deze vitamine.

Verbetert: weerstand, immuunsysteem, botten, tanden, huid, ijzeropname, lever
Vermindert: blauwe plekken, bloedarmoede, stress, aften, astma, blaasontsteking, griep, jicht, lyme, pfeiffer.

money.happy_

Vitamine E

Dit is een in vet oplosbare vitamine met een sterke antioxidantewerking. Deze vitamine beschermt de lichaamscellen tegen de schadelijke inwerking van zuurstof. Vooral de zenuwcellen van de hersenen hebben hier baat bij. Een andere functie van deze vitamine is het op peil houden van de weerstand.
Ook draagt vitamine E bij aan d gezondheid van spieren. In het westen is er vaak sprake van een vitamine E tekort omdat we de ongezonde vetten eten. Vetten zijn de dragers van de in vet oplosbare vitamine A,D,E en K. Vitamine E wordt ook wel tocoferol genoemd.
De natuurlijke goed opneembare versie is herkenbaar aan de naam D-alfa-tocoferol. De minder goed opneembare versie, die in het laboratorium wordt gemaakt, draagt de naam DL-alfa-tocoferol. Kies dus altijd voor de D-variant en niet de DL-vorm van alfa-tocoferol.
Vitamine E bestat uit twee groepen: tocoferolen en tocotriënolen. Beide groepen hebben weer alfa, bèta, gamma en delta-varianten. Het beste kan er gekozen worden voor supplementen waarop “samen gestelde tocoferolen” vermeld staat. Uiteindelijk versterken al deze tocoferolen elkaar, waardoor de samengestelde versie de voorkeur heeft. Vitamine C en E zijn grote vrienden van elkaar en versterken elkaars werking.

Verbetert: huid, hersenen, immuunsysteem, afweer, cholesterol, bloedvaten.
Vermindert: kanker, staar, veroudering, alzheimer, etalagebenen, gevoelige borsten, acne, dermatitis, eczeem, Raynaud, rusteloze benen, kramp.

Systèmes de remplacement des

Zink

We ontdekken steeds meer terreinen waarop zink actief is. Een aantal van de vele functies van zink is dat het een krachtige antioxidante werking heeft, bijdraagt aan de vorming van DNA en dat het helpt om koolhydraten en vetten in het lichaam te verwerken. Zink is ook betrokken bij de afbraak van alcohol in het lichaam.
Veel mensen hebben een verzwakt immuunsysteem door een gebrek aan zink. Wanneer er een griep of verkoudheidsvirus heerst, is het raadzaam om voldoende zink binnen te krijgen.
Een gebrek aan dit veelzijdige mineraal uit zich onder meer in een gebrek aan eetlust, vertraging van de groei, lusteloosheid, verminderde wondgenezing en een afgenomen vruchtbaarheid. Voldoende zink in het mannelijke lichaam zorgt ook voor een gezonde hoeveelheid van het hormoon testosteron.

Verbetert: immuunsysteem, voortplantingsorganen, vruchtbaarheid, libido, sperma, lever, zwangerschap, nagels, prostaat.
Vermindert: griep, verkoudheid, infecties artritis, prostaatvergroting, acne, impotentie, pfeiffer, tinnitus.

Reageren op dit bericht is niet mogelijk